Aglomerat

Istilah aglomerat (lat. agglomerare = mengumpul jisim bersama) bermakna dalam bidang pelelas satu pengikatan serat lelasan yang sama saiz serat, sebelum ditaburkan dalam substrat, terbentuk menjadi granul yang besar dengan resin sintetik dalam proses teknikal (pengumpulan aglomerat). Pengumpulan serat dengan gabungan pepejal adalah lebih atau kurang besar dan kemudiannya digunakan dalam mineral lelasan konvensional juga untuk pembawa pelelas dan ditetapkan dengan resin sintetik.

Sabuk aglomerat menawarkan pengguna jangka hayat yang tinggi dalam perbandingan dengan sabuk pelelas konvensional berlapis tunggal. Sebab inilah kita bercakap di sini tentang sabuk pelelas jangka masa panjang. Pada masa yang sama, permukaan yang dilelas dengan proses lelasan secara berterusan dari segi kedalaman kekasaran dan corak lelasan (serat yang tumpul yang digunakan telah pecah, serat lelasan baru akan digunakan). Permukaan pelelas kelihatan lebih kasar dengan sabuk aglomerat kerana pengumpulan serat yang jauh lebih kasar, tetapi corak lelasan lebih halus daripada sabuk pelelas konvensional.

Dalam bidang sabuk pelelas, Klingspor menawarkan sabuk aglomerat di bawah penandaan tambahan “Kulex”, yang membezakan kekerasan pengikatan (lembut - keras), jenis serat (korundum - silikon karbida) dan substrat (kuat - fleksibel) dan dibangunkan untuk penggunaan tertentu. Bidang penggunaan tipikal adalah lelasan bulat serong daripada paip keluli tahan karat atau keluli rata, kepingan dan gegelung.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan