Bolehkah keluli tahan karat berkarat?

Pengenalan

Jika seseorang menganggap keluli tahan karat dengan kandungan Cr lebih daripada 10.5%, pembentukan karat tidak boleh dikecualikan dengan mudah. Keluli tahan karat austenitik dengan kandungan Cr lebih daripada 20% dan kandungan Ni lebih daripada 8% boleh berkarat jika berlaku pengendalian dan pemprosesan yang salah, atau dalam kes kecacatan struktur.

Lapisan pasif

Keluli tahan karat bertindak balas seperti keluli biasa dengan oksigen dan membentuk lapisan oksida. Dengan keluli biasa, oksigen bertindak balas dengan atom besi sedia ada dan membentuk permukaan berliang yang membolehkan reaksi diteruskan. Ini boleh membawa kepada “pengaratan” bahan kerja sepenuhnya. Dengan keluli tahan karat, oksigen bertindak balas dengan atom kromium keluli, yang terdapat dalam kepekatan yang agak tinggi. Atom kromium dan oksigen membentuk lapisan oksida yang tebal, yang menghalang tindak balas daripada diteruskan. Lapisan oksida ini juga dikenali sebagai lapisan pasif kerana kelengaiannya terhadap alam sekitar. Bentuk atau ketahanan lapisan pasif bergantung terutama sekali pada komposisi aloi keluli.

Kakisan

Terdapat dua sebab untuk pembentukan karat pada keluli tahan karat:

  • lapisan pasif tidak dapat dibentuk, atau
  • lapisan pasif telah dimusnahkan
     

Tiada pembentukan lapisan pasif hanya dapat dielakkan dengan tahap kebersihan yang tinggi. Permukaan yang diproses mesti sentiasa dibersihkan dari semua baki.

Jenis kakisan yang diterangkan dalam perkara berikut adalah berdasarkan pemusnahan lapisan pasif:

Kakisan permukaan yang dilelas

Kakisan permukaan yang dilelas menunjukkan penyingkiran permukaan bahan kerja secara seragam. Jenis kakisan ini berlaku hanya apabila asid atau alkali yang kuat bertindak balas pada permukaan bahan kerja. Jika kadar penyingkiran tahunan kurang daripada 0.1 mm, bahan dianggap mempunyai rintangan yang mencukupi terhadap kakisan permukaan.

Kakisan penembusan (Plitting)

Kakisan penembusan berlaku apabila lapisan pasif telah dipecahkan. Ion klorida bertanggungjawab untuk pemecahan, yang, dengan kehadiran elektrolit keluli tahan karat yang mengeluarkan atom kromium yang diperlukan untuk pembentukan lapisan pasif. Lubang seperti jarum terbentuk. Kehadiran deposit, karat luaran, baki sanga atau penyerapan warna menyebabkan penguatan kakisan penembusan.

Kakisan antara hablur

Kakisan antara hablur boleh berlaku apabila berada di bawah pendedahan haba karbida kromium pada sempadan serat dan larut dengan kehadiran medium berasid. Ini berlaku pada suhu berikut:

  • keluli austenit 450° - 850°C
  • keluli feritik dengan lebih daripada 900°C
     

Kakisan antara hablur tidak lagi memainkan peranan dalam pilihan bahan yang betul pada masa ini.

Hubungan kakisan

Hubungan kakisan berlaku apabila bahan logam yang berbeza bersentuhan antara satu sama lain dan dibasahi elektrolit. Bahan yang kurang tahan karat akan dirosakkan dan masuk ke dalam larutan. Keluli tahan karat adalah tahan karat terhadap kebanyakan bahan logam lain.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan