Cakera gentian

Cakera gentian gentian tervulkan (percakapan: Cakera gentian) adalah cakera pelelas bulat dengan substrat daripada gentian tervulkan, yang disalut dengan resin sintetik dan serat lelasan. Cakera gentian digunakan dengan plat sokongan yang sesuai pada mesin lelasan sudut , terutamanya dalam pemprosesan logam. Keperluan keselamatan untuk cakera gentian dan plat sokongannya yang dikawal dalam EN 13743. Kelajuan maksimum persisian(Kelajuan maksimum kerja) adalah 80 m/s untuk cakera gentian.

Disebabkan oleh palet granul yang lebar dan reka bentuk plat sokongan yang berbeza, ia membantu palet penggunaan semasa cakera gentian dari kerja lelasan hingga sentuhan terakhir pada permukaan. Kelebihan cakera gentian berbanding cakera mop pelelas dan cakera pelelas terletak pada keanjalan substrat dan kebolehsuaian yang baik, corak lelasan yang sama, yang halus (berbanding cakera pelelas) dan untuk semua harga yang berpatutan.

Kelemahan adalah jangka hayat yang pendek berbanding cakera mop pelelas begitu juga dengan kepekaan suhu dan kelembapan cakera yang tinggi.

Berdasarkan perkara yang dinyatakan sebelum ini, cadangan berikut digunakan untuk cakera gentian:

  • Penyimpanan pada kelembapan relatif purata dari 45 – 65% [lihat penyimpanan pelelas]. Kelembapan udara yang terlalu tinggi atau terlalu rendah membawa kepada pelengkungan cakera.
  • Pengelakan pemanasan lampau.

Sekiranya terlalu panas, contohnya tekanan atau lelasan yang terlalu tinggi pada satu titik boleh menyebabkan kebakaran dan pelepuhan dalam substrat dan juga letusan serat.

Klingspor menawarkan program penyimpanan cakera gentian dalam semua diameter standard (Ø50 - 230 mm), dengan penembusan bulat atau dengan penembusan bintang. Tawaran ini terdiri daripada cakera korundum universal untuk penggunaan universal (CS 561) kepada cakera zirkonium dengan atau tanpa pelbagai pengikatan (CS 565 / CS 570) untuk penggunaan keluli atau keluli tahan karat hingga cakera premium dengan serat seramik dengan atau tanpa pelbagai pengikatan (FS 964 ACT/FS 966 ACT) untuk pemprosesan keluli tahan karat dan keluli aloi tinggi. Plat sokongan yang sesuai dalam reka bentuk keras, berpintal untuk kerja lelasan berat (ST 358 A) serta plat licin, fleksibel untuk penggunaan rata (ST 358) menyelesaikan program. Cakera gentian telah dipotong oleh Klingspor dengan menggunakan teknologi laser moden, oleh sebab itu, bentuk khas seperti, contohnya bentuk roset atau poligon atau saiz khas adalah untuk penggunaan khas.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan