Gentian tervulkan

Gentian tervulkan adalah bahan dari selulosa (serat atau gentian selulosa) . Nama tersebut disebabkan oleh pemvulkanan getah asli kepada getah keras, yang serupa dengan pengeluaran gentian tervulkan pada permukaan. Dalam pengeluaran serat tervulkan, serat dan/atau serat selulosa disalurkan melalui parchment bath dari larutan zink klorida atau asid sulfurik, di mana serat dilarutkan. Cecair kemudiannya ditekan, di mana gentian individu dan substrat bergabung bersama tanpa tambahan pengikat.

Disebabkan oleh kekuatan dan kestabilan mekanikalnya yang tinggi dengan berat yang rendah dan keanjalan yang baik, gentian tervulkan tidak hanya digunakan untuk bahagian tebuk, pengedap, pembawa untuk laminat dan produk perindustrian lain, tetapi juga sebagai bahan pembawa untuk cakera pelelas, yang dipanggil cakera pelelas gentian tervulkan atau cakera gentian. yang pendek. Untuk tujuan ini, substrat dengan ketebalan antara 0.38 dan 0.84 mm biasanya digunakan.

Gentian tervulkan kekal tahan suhu, tetapi hanya sehingga suhu 110° C. Oleh sebab itu, apabila bekerja dengan cakera gentian, tekanan dan lelasan yang berlebihan harus dielakkan pada satu tempat, kerana ini boleh menyebabkan cakera melepuh dan terbakar dan pemecahan serat.
Substrat gentian tervulkan yang diproses selulosa adalah higroskop, bermakna ia mampu menyerap atau membuang kelembapan dari alam sekitar, menyebabkan perubahan isipadu dalam gentian. Dengan cakera gentian, yang terdedah kepada kelembapan udara yang tinggi atau rendah, kesan ini menyebabkan cakera untuk melengkung. Penyimpanan cakera dengan kelembapan udara sederhana (kelembapan relatif kira-kira 45-65%) adalah disyorkan.

Gentian tervulkan digunakan oleh Klingspor sebagai bahan pembawa untuk cakera pelelas gentian. Dalam bahagian ini, Klingspor menawarkan program produk yang komprehensif untuk penggunaan yang berbeza.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan