Jenis serat pelelas

Dalam konteks pelelas, jenis serat merujuk kepada jenis mineral yang berbeza untuk digunakan dalam pengeluaran perkakas lelasan. Memandangkan bahagian sebenar proses lelasan, iaitu penyerpihan bahan yang akan diproses, dilakukan dengan mineral ini, mempunyai jenis serat yang memberi kesan besar pada bahagian penyesuaian dan prestasi lelasan pelelas.

Gambaran keseluruhan spesifikasi serat yang berbeza dan tingkah laku haus tipikal jenis serat yang paling umum ditunjukkan dalam grafik berikut.

Dari segi sejarah, perbezaan telah dilakukan antara dua kumpulan besar jenis serat semula jadi dan sintetik. Jenis serat semula jadi termasuk, terutamanya batu api, garnet dan emeri; walau bagaimanapun, jenis serat ini jarang digunakan dalam pengeluaran pelelas. Sebaliknya, jenis serat sintetik seperti korundum, zirkonium korundum, karbida silikon dan korundum seramik digunakan dalam pelelas kontemporari. Ini bukan sahaja mempunyai kelebihan yang penting dari segi kekerasan dan ketahanan terhadap jenis serat semula jadi; mereka juga menawarkan keseragaman spesifikasi yang lebih tinggi dan dengan itu menjadikan pengeluaran dan penggunaan pelelas boleh untuk penggunaan perindustrian hanya pada permulaannya.
Klingspor menawarkan perkakas lelasan (sabuk, gulung, kepingan, cakera, jalur, cakera gentian, cakera pemotongan dan pelelas yang dicampur resin sintetik, cakera mop pelelas, roda mop pelelas dan pelelas yang elastik) dalam jenis serat yang berbeza untuk membolehkan spektrum penggunaan yang luas dan penyesuaian penggunaan optimum. Dengan memastikan cara ini, bahan kerja dan matlamat penggunaan berdasarkan kepada pemilihan jenis serat yang betul sentiasa boleh mencapai hasil lelasan yang optimum.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan