Kekerasan cakera pelelas

Kekerasan cakera pelelas adalah ketahanan pengikatan cakera yang menentang pemecahan keluar serat lelasan.

Kekerasan pengikatan cakera pemotongan atau pelelas boleh dipengaruhi dan ditetapkan dengan resin sintetik melalui campuran pengisi yang digunakan. Berdasarkan DIN ISO 525, kekerasan pengikatan cakera pemotongan dan pelelas telah dilabel dengan huruf abjad sebagai penambahan dalam penamaan jenis. Bahagian penamaan adalah dari "A" (sangat lembut) hingga "Z" (sangat keras), iaitu semakin keras pengikatan, semakin tinggi kedudukan huruf yang sepadan dalam abjad.

Secara umum, semakin keras bahan yang ingin diproses, semakin keras pengikatan pelelas yang perlu digunakan untuk pemilihan cakera pemotongan atau pelelas optimum untuk penggunaan tertentu.

Sekiranya pengguna memilih pengikatan yang terlalu keras, serat lelasan yang diperlukan terkoyak dalam proses kerja yang bukan daripada substrat; akibatnya, keagresifan cakera berkurang dengan pantas. Ini boleh menyebabkan pemanasan lampau roda pemotongan dan dengan “pelicauan” cakera dan kehilangan sepenuhnya keupayaan memotong.

Sekiranya pengguna memilih pengikatan yang sangat lembut, pengguna mendapat manfaat daripada keagresifanität perkakas lelasan yang tinggi, kerana serat baru digunakan lagi, dan menyebabkan masa pemprosesan yang pendek. Pada masa yang sama, pengikatan yang sangat lembut juga membawa kepada peningkatan haus pada perkakas dan dengannya jangka hayat menjadi pendek.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan