Kelajuan maksimum kerja untuk perkakas lelasan

Kelajuan maksimum kerja perkakas lelasan adalah kelajuan maksimum, dengan badan pelelas yang berputar semasa penggunaan mesin lelasan masing-masing.

Ia dinyatakan dalam m/s dan ditentukan dalam standard yang sah (contohnya DIN EN 12413, DIN EN 13743 dan DIN EN 13236) untuk pencegahan dan pengurangan bahaya. Dalam standard ini, peningkatan kelajuan kerja maksimum mesti mengikut badan pelelas yang dikeluarkan, serta pengenalannya dan kelajuan maksimum yang dibenarkan berdasarkan diameter.

Pengekodan warna, yang sehingga kini telah ditetapkan, mempunyai kelajuan maksimum kerja dengan menggunakan jalur warna yang sesuai pada perkakas lelasan (contohnya. 50 m/s = bar biru; 63 m/s = bar kuning; 80 m/s = bar merah; 100 m/s = bar hijau,...) kini tidak lagi menjadi tanggungjawab, tetapi masih selalu diamalkan.

Atas sebab keselamatan, pengguna perlu memberi perhatian agar tidak melebihi kelajuan maksimum kerja yang ditentukan pada badan pelelas.

Sebagai pengasas bersama dan ahli oSa , Klingspor meletakkan nilai tertinggi pada keselamatan perkakas lelasannya dan pada ujian dan label standard dan secara tegas mengikut standard DIN EN 12413 (untuk badan pelelas daripada gabungan pelelas seperti cakera pemotongan dan pelelas atau badan pelelas R-Flex), DIN EN 13743 (untuk pelelas yang mempunyai substrat tambahan seperti cakera mop pelelas, roda mop pelelas, pin lelasan, cakera gentian dan plat sokongan cakera gentian) dan DIN EN 13236 (untuk perkakas lelasan dengan berlian dan boron nitrida).

Kelajuan maksimum kerja adalah relevan untuk perkakas lelasan berikut daripada program produk Klingspor:

 • Cakera gentian dan plat sokongan cakera gentian (80 m/s)
 • Cakera pemotongan dan pelelas Kronenflex (80 m/s untuk penggunaan bebas tangan, 100 m/s untuk pemotongan pegun)
 • Roda pelelas Kronenflex (50 m/s)
 • Cakera mop pelelas (80 m/s)
 • Cakera pembersihan NCD 200 (63 m/s)
 • Cakera berus padat MFW 600 (47 atau 37 m/s)
 • Roda mop pelelas (50 m/s); pengecualian membentuk roda mop pelelas dengan kelebaran L> 100 mm (30 m/s) dan roda mop pelelas dalam reka bentuk berslot (40 m/s)).
 • Mop pelelas kecil/mop pin (40 m/s)
 • Cakera pemotongan berlian (80 m/s dengan cakera untuk penggunaan pada pelelas sudut; 100 m/s dengan cakera untuk penggunaan lelasan pemotongan enjin, pemotongan lantai dan gergaji meja)
 • Cakera pelelas berlian (80 m/s)
 • Pelelas yang digabungkan yang elastik seperti roda R-Flex, pin pelelas dan pin penggilap dan perkakas kemarmaran.

Kelajuan maksimum kerja bergantung kepada gabungan pelelas (5 m/s dengan pelelas dengan gabungan W; 16 m/s dengan pelelas dengan gabungan E; 32 m/s dengan pelelas dengan gabungan Z)

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan