Kelajuan minimum

Kelajuan minimum adalah kelajuan persisian, yang mesti dicapai badan pelelas yang berputar tanpa pecahan dengan beban daya emparan. Ia dikawal dalam standard EN 12413, 13743 dan 13236 dan dinyatakan dalam meter sesaat (m/s). Kelajuan minimum dikira daripada kelajuan persisian yang dibenarkan (kelajuan maksimum kerja) dan faktor keselamatan yang ditakrifkan dalam standard EN yang berkaitan berdasarkan formula berikut:

Formel Mindestbruchgeschwindigkeit

vbruch = kelajuan [m/s]
vzul = kelajuan persisian maksmum yang dibenarkan (kelajuan maksimum kerja) [m/s]
S = faktor keselamatan

Sebagai ahli pengasas “Organisation for the Safety of Abrasives” (oSa), Klingspor meletakkan nilai tertinggi pada keselamatan perkakasnya. Pematuhan terhadap keperluan keselamatan yang dinyatakan dalam standard dipantau dengan teliti. Ini termasuk antara lain ujian rintangan kerosakan yang ditentukan dengan percubaan daya emparan (yang dikenali sebagai ujian letupan), dengannya perkakas akan diuji (contohnya SMT, cakera pemotongan, roda mop pelelas) dalam tempat ujian yang sesuai dengan kelajuan putaran yang sentiasa meningkat dengan daya emparan hingga kelajuan minimum dan dipercepatkan lagi dengan Klingspor secara sukarela.
Untuk memenuhi keperluan standard EN 13743, perkakas yang diuji tidak boleh pecah dalam ujian ini.

Bukti rintangan kerosakan telah dilakukan setiap 1000 SMT, cakera pemotongan/pelelas, roda mop pelelas dll. yang dikeluarkan dalam setiap kes pada sampel. Oleh itu pengguna boleh memastikan bahawa dia boleh sentiasa mempercayai produk Klingspor untuk keselamatan maksimum yang diuji mengikut standard dan garis panduan yang disahkan.

 

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan