Kelajuan pemotongan

Kelajuan pemotongan semasa lelasan adalah kelajuan yang ditunjukkan dengan perkakas yang menggerakkannya. Dengan contoh mesin pelelas sabuk pegun, ia adalah kelajuan putaran sabuk, dengan pelelas sudut, ia adalah kelajuan putaran pelelas atau cakera pemotongan. Ini juga dikenali sebagai kelajuan kerja maksimum.

Formula untuk pengiraan kelajuan pemotongan semasa lelasan adalah:

Formel Schnittgeschwindigkeit

Vc = kelajuan pemotongan [m/s]
D = diameter perkakas [mm]
n = kelajuan putaran [1/min.]

Kelajuan pemotongan bersama dengan kelajuan suapan, mempunyai kesan tegas pada masa pemprosesan semasa pemotongan dan pada pengeluaran/ kuantiti keluaran per unit dan kualiti permukaan yang dicapai. Disebabkan oleh kelajuan yang meningkat, suhu juga meningkat pada sisi, peningkatan kelajuan pemotongan secara serentak juga bermakna haus perkakas yang tinggi dan pengurangan jangka hayat. Pemilihan kelajuan pemotongan optimum bergantung terutamanya kepada bahan yang diproses semasa lelasan.

Biasanya dalam hubungan dengan perkakas lelasan yang berputar, di mana selalunya kelajuan pemotongan maksimum yang dibenarkan = kelajuan maksimum kerjadari bahagian standard ditetapkan untuk tujuan keselamatan teknikal.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan