Keluli tahan karat

Semua jenis keluli dikenali sebagai keluli tahan karat, yang telah dicairkan dalam proses khas, mempunyai darjah ketulenan yang tinggi dan bertindak balas terhadap pengendalian haba yang ditetapkan. Penerangan ini menunjukkan bahawa keluli tahan karat tidak perlu menjadi keluli aloi atau keluli aloi tinggi. Untuk pertimbangan selanjutnya, kami mengehadkan keluli tahan karat yang tinggi aloi dengan kandungan kromium sekurang-kurangnya 10.5%.

Pengelasan keluli tahan karat yang tinggi aloi

Disebabkan oleh struktur mereka, keluli tahan karat yang tinggi aloi boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

 • keluli tahan karat feritik
 • keluli tahan karat martensit
 • keluli tahan karat austenit
 • keluli tahan karat feritik-austenit (keluli dupleks)

Keluli tahan karat feritik

Keluli tahan karat feritik sekali lagi dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • dengan kira-kira 11 hingga 13% kromium
 • dengan kira-kira 17% kromium (Cr)

Disebabkan kandungan kromium yang rendah, keluli kromium 10.5 hingga 13% hanya dikenali sebagai gradien kakisan. Mereka digunakan di mana ketahanan, keselamatan dan kekurangan penyelenggaraan dalam latar depan dan keperluan khas yang diletakkan pada penampilan. Ini adalah contoh kes dalam pemasangan kontena, gerabak dan kenderaan.

Keluli tahan karat martensit

Keluli tahan karat martensit dengan 12 hingga 18% Cr dan kandungan karbon melebihi 0.1% adalah austenitik pada suhu di atas 950 - 1050°C. Penyejukan yang pantas (lindap kejut) membawa kepada pembentukan struktur martensit. Struktur ini, terutamanya dalam keadaan keras, mempunyai kekuatan yang tinggi, yang meningkat lebih tinggi dengan kandungan karbon yang meningkat. Keluli tahan karat martensitik digunakan, sebagai contohnya, untuk pembuatan pisau cukur, pisau atau gunting.

Keluli tahan karat austenit

Keluli tahan karat austenitik (juga: Keluli nikel kromium) dengan kandungan nikel melebihi 8% membentuk aspek kebolehkerjaan, ketahanan kakisan dan spesifikasi mekanikal gabungan yang paling baik untuk penggunaan praktikal. Spesifikasi penting jenis keluli tahan karat ini adalah ketahanan kakisannya yang tinggi. Atas sebab ini, keluli tahan karat austenit digunakan di bahagian dengan media yang agresif, contohnya dengan hubungan air laut yang mengandungi klorida dan dalam larutan kimia seperti industri makanan.

Keluli tahan karat austenit feritik

Keluli tahan karat austenit feritik selalunya dikenalikan sebagai keluli dupleks kedua-dua komponen strukturnya. Keanjalan tinggi semasa penambahbaikan ketahanan kakisan membuatkan keluli ini amat sesuai untuk penggunaan teknologi lepas pantai.

Lelasan keluli tahan karat

Banyak komponen keluli tahan karat dilelas pada akhir proses pemprosesan. Klingspor menawarkan dalam pilihan produknya pelbagai jenis pelelas, yang amat sesuai untuk pemprosesan bahan ini. Walau bagaimanapun, semasa pemprosesan keluli tahan karat, beberapa spesifikasi khusus bahan dipertimbangkan, apabila keputusan tetap yang memuaskan akan dicapai pada akhirnya. Kemasan permukaan bahagian kerja, bermakna bahan digulung, dicelup dan/atau kemudiannya dirawat haba hendaklah dipilih supaya permukaan asal kelihatan hampir sama dengan permukaan yang dikehendaki. Untuk ketahanan kakisan bagi bahan kerja keluli tahan karat, adalah penting untuk memastikan dalam peringkat awal pemprosesan, bahan disimpan dan diangkut dengan betul.

Perkara berikut harus dielakkan:

 • Setiap jenis hubungan dengan keluli lain (berus keluli, tali dawai).
 • Kerosakan permukaan dan sisi serta kesan lecet.
 • Penyimpanan bahan dalam bahagian pemprosesan atau bersama dengan keluli lain (contohnya keluli gulung).

Dari segi ketahanan kakisan, lebih halus permukaan, lebih tinggi ketahanan terhadap kakisan.

Lelasan

Terdapat sejumlah parameter yang mempunyai kesan pada kekasaran dan penampilan permukaan yang dilelas:

 • Mesin lelasan dengan unsur hubungan dan parameter pemprosesan masing-masing (kelajuan pemotongan dan suapan)
 • Penggunaan bahan tambahan lelasan (minyak dan emulsi)
 • Kualiti pelelas

Oleh kerana kekangan yang diberikan oleh proses lelasan, tiada kenyataan umum yang boleh dibuat mengenai hubungan antara permukaan yang diperoleh dan pelelas yang digunakan. Untuk mengelakkan salah faham semasa persetujuan bagi permukaan yang diingini, bahagian sempadan dan nilai kekasaran (Ra) perlu ditentukan dalam peringkat awal pemprosesan.

Lelasan dan kakisan

Tanpa menghiraukan keluli tahan karat yang digunakan, semasa lelasan keluli tahan karat perlu diperhatikan dalam pengukuran yang dilakukan berikut:

 • Jangan gunakan perkakas lelasan pada keluli biasa dahulu dan kemudian pada keluli tahan karat!
 • Keluarkan habuk lelasan daripada semua permukaan!
 • Jangan sembur permukaan keluli tahan karat dengan percikan api!
 • Suhu pemprosesan mestilah sangat rendah supaya tidak menyebabkan pembentukan karbida kromium dan dengan itu menyebabkan kakisan antara hablur. Sekiranya bahan tercemar, kerja semula adalah sangat diperlukan!

Cara ini sahaja untuk memastikan, bahawa lapisan pasif dalam bahagian yang diproses dibentuk semula dan permukaan lain tidak rosak disebabkan oleh penembusan kakisan atau kakisan antara hablur.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan