Lapisan pasif

Lapisan pasif adalah lapisan oksida nipis, yang terbentuk pada permukaan keluli tahan karat apabila ia bersentuhan dengan oksigen. Atom kromium keluli membentuk lapisan oksida yang padat dan reaktif (oleh sebab itu, label “lapisan pasif”) dengan atom oksigen, yang menghalang kemajuan pengoksidaan dan pengaratan keluli. Bentuk dan ketahanan lapisan pasif bergantung terutama sekali pada komposisi aloi keluli.

Keluli tahan karat bertindak balas seperti keluli biasa dengan oksigen dan membentuk lapisan oksida. Dengan keluli biasa, oksigen bertindak balas dengan atom besi sedia ada dalam keluli; mewujudkan permukaan berliang (karat), yang membolehkan reaksi diteruskan. Proses ini boleh membawa kepada ‘pengaratan’ bahan kerja sepenuhnya.

Dengan keluli tahan karat, oksigen bertindak balas dengan atom kromium keluli pada permukaan lapisan pasif, yang terdapat dalam kepekatan yang agak tinggi.
Terdapat dua sebab untuk pembentukan karat pada keluli ‘tahan karat’:

  • lapisan pasif tidak dapat dibentuk, atau
  • lapisan pasif telah dimusnahkan


Tiada pembentukan lapisan pasif hanya dapat dielakkan dengan tahap kebersihan yang tinggi. Permukaan yang diproses mesti sentiasa dibersihkan dari semua baki. Ini bergantung terutamanya kepada habuk lelasan. Pelelas yang sesuai untuk pemprosesan keluli tahan karat adalah asas yang bebas (pecahan jisim < 0.1 peratus) klorin, besi dan sulfur.

Kembali ke pengetahuan lelasan