Mikrokristal

Istilah “mikrokristal” bermakna struktur khas serat lelasan. Setiap serat lelasan seramik individu digabungkan dalam proses pengeluaran daripada kepelbagaian zarah aluminium oksida yang kecil. Oleh kerana sempadan halus antara zarah aluminium oksida individu dalamserat seramik dikekalkan, serat mendapat struktur yang dipanggil mikrokristal.

Pelelas dengan pemasangan mikrokristal serat menunjukkan kesan penajaman dalam penggunaan: sebaik sahaja bucu atas serat menjadi tumpul dalam proses lelasan, ia akan pecah disebabkan oleh peningkatan tekanan daripada serat. Sejak pemecahan ini berlaku sepanjang struktur mikrokristal, bucu serat baru yang tajam akan terbentuk semula, yang mana ia boleh dilelas tanpa kehilangan keagresifan.

Prasyarat untuk tingkah laku haus pelelas yang optimum dengan serat seramik adalah bahawa ia dilelas dengan tekanan sentuhan yang cukup tinggi.
Bahagian utama penggunaan untuk sabuk pelelas dengan serat mikrokristal seramik adalah bahan keras seperti keluli beraloi, keluli tahan karatdan superaloi.

Klingspor menghasilkan pelbagai pelelas dengan serat seramik dalam program produknya, yang berbeza dalam fleksibiliti dan kekuatan tegangan substrat yang digunakan bergantung pada bahagian penggunaan. Untuk penggunaan di mana lelasan yang sejuk diperlukan, merangkumi program produk Klingspor selain pelelasan seramik mikrokristal dengan pelbagai pengikatan.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan