Papan lapis

Papan lapis adalah istilah generik untuk papan komposit kayu, yang terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga lapisan kayu yang digamkan, arah gentian diletakkan dalam lapisan bersebelahan (biasanya dengan 90°). Dengan cara ini, spesifikasi bahan sebahagian besar arah sempadan (“kerja” kayu dengan pembengkakan dan pengecutan) dihalang (“disekat”).
Papan lapis dihasilkan secara simetrik dan sentiasa mempunyai bilangan lapisan yang ganjil. Lapisan ini boleh terdiri daripada venir, panel kayu pepejal, batang kayu pepejal atau bahan kayu lain.

Berdasarkan kepada jenis lapisannya, papan lapis dibezakan dalam

  • Papan lapis venir (panel venir, bentuk khas panel multipleks dengan ketebalan minimum 12 mm dan sekurang-kurangnya lima lapisan)
  • Batang kayu atau papan cantum (“papan lapis teras kayu”) dengan lapisan tengah kayu dari jalur kayu yang digergaji atau dari batang kayu setebal 8 mm, bersudut tinggi dari venir
  • Papan lapis dari panel kayu pepejal yang dipaku melintang
  • papan lapis yang digabungkan bersama dengan lapisan dalam dari bahan kayu yang lain (contohnya venir kayu papan cip sebagai lapisan penutup).

Disebabkan oleh reka bentuk dan spesifikasinya yang pelbagai, papan lapis mempunyai banyak kegunaan, contohnya dalam industri bangunan sebagai panel, tetapi juga dalam pembinaan perabot.

Pemprosesan papan lapis

Papan lapis diproses (digergaji, dikisar, dilelas) dan disalut seperti kayu pepejal. Kerana lapisan penutup sentiasa terdiri dari lapisan kayu pepejal (kebanyakannya lapisan venir), prinsip yang sama harus diperhatikan semasa lelasan seperti semasa pemprosesan kayu pepejal. Adalah penting untuk perhatikan bahawa dengan lapisan penutup venir yang sangat nipis atau jenis kayu berliang kasar, di mana liang tersebut ditekan pada semasa menekan papan, yang boleh menyebabkan lelasan yang lebih cepat dengan sabuk pelelas semasa proses lelasan berikutnya. Klingspor telah membangunkan produk dengan ciri-ciri khas yang menghalang penambahan pramatang.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan