Penyimpanan pelelas

Di bawah "penyimpanan pelelas” secara umum bermakna penyimpanan pelelas yang betul pada substrat, merujuk pada hubungan suhu dan kelembapan udara yang sesuai. “Suhu penyimpanan” yang optimum memastikan, bahawa pelelas pada substrat digunakan tanpa kerosakan dan kehilangan kuasa berdasarkan tarikh ketahanan minimum.

Pengguna dan pembekal bertanggungjawab untuk keadaan penyimpanan yang sesuai!

Secara umum:

Suhu penyimpanan yang ideal adalah antara kira-kira 18 dan 22° Celcius, dengan kelembapan udara relatif dari 45 - 65%. Kesan haba, kelembapan terus dan/atau sinaran matahari perlu segera dielakkan. Pelelas hendaklah disimpan dalam pembungkusan asalnya jika tidak digunakan. Sabuk mesti dibuka cangkuk sebelum masukan.

Sekiranya kelembapan udara terlalu tinggi, substrat akan menyerap kelembapan dan mengembang.
Kesan: cakera gentianmelengkung ke bahagian serat. Ini mengakibatkan kecacatan lelasan, kerana dalam proses lelasan sisi cakera gentian hanya menyentuh permukaan bahan kerja.

Jika sebaliknya, kelembapan udara terlalu rendah, substrat akan mengeluarkan kelembapan. Cakera pelelas mengecut dan melengkung ke bahagian substrat. Kesan: Pelelas mengering dan menjadi rapuh.

Sabuk lebar:

a) Simpan dalam pembungkusan asal
b) Tanggalkan sarung atau gantungan 2 hari sebelum penggunaan dan beratkan gelung sabuk bawah
c) Kendurkan ketegangan sabuk semasa kerosakan mesin yang lama dan kekalkan sabuk pada penggunaan seterusnya pada gantungan

Cakera pemotongan dan pelelas:

Ketahanan cakera pemotongan dan pelelas ditentukan oleh kandungan kelembapan. Cakera, yang terdedah kepada kelembapan yang tinggi selepas pengeluaran, kehilangan jangka hayat .asalnya. Apabila disimpan dengan betul, jangka hayat akan kekal berterusan selama bertahun-tahun. Cakera terdedah kepada risiko keselamatan, apabila terdedah terus kepada air atau wap air. Jangka hayat produk hanya memainkan peranan kedua di sini.
Penyimpanan yang betul adalah penting untuk pemeliharaan, waranti dan prestasi pelelas kami.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan