Peralatan antistatik untuk pelelas

Pelelas yang digunakan khas untuk pemprosesan bahan bukan konduktif (seperti kayu atau plastik), diberi peralatan antistatik semasa pengeluaran, ini bermakna bahan konduktif ditambah, untuk memastikan bahawa caj elektrik boleh mengalir melalui pelelas dan terus ke mesin.

Disebabkan oleh geseran bahan berbeza, lelasan dipaksa antara permukaan yang bergeser dan oleh sebab itu berlaku pemisahan cas, yang mana berlaku dalam kes bahan bukan konduktif tidak boleh mengimbangi perbezaan cas. Kesannya adalah contohnya. pelekatan habuk lelasan yang dicas elektrik pada sabuk pelelas, mesin atau bahan kerja, yang tidak boleh disingkirkan dengan penyedutan habuk. Melalui penggunaan pelelas dengan peralatan antistatik, seperti yang dilakukan dalam pemprosesan kayu, boleh mengelakkan fenomena yang diterangkan di atas dan dapat mengurangkan pelekatan habuk dan juga membawa kepada jangka hayat yang lebih lama.

Semua sabuk pelelas dilengkapi dengan peralatan antistatik untuk pemprosesan kayu dalam program Klingspor dan juga ditandakan pada belakang dalam gambar setem ("Antistatic"). Beberapa jenis mempunyai peralatan antistatik di sisi lelasan, sebagai substrat (kertas, tekstil) tambahan kepada peralatan asas dengan menambah bahan konduktif elektrik (contohnya. Grafit) kepada ikatan resin sintetik (contohnya. PS 24 F, CS 538 Z). Pelelas ini menawarkan sistem antistatik yang berkesan, yang memastikan proses lelasan tanpa habuk, walaupun dalam keadaan yang ekstrem dalam pengikatan dengan penyedutan yang sesuai.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan