Sambungan sabuk

Untuk mengeluarkan sabuk lelasan tanpa henti daripada gulung kertas pasir atau kain lelas, kedua-dua hujung bahagian gulung yang panjang sebelum ini mestilah disambung dengan selamat dan kekal bersama. Sambungan sabuk selalunya proses pada sudut 45° - 80° ke arah proses sabuk untuk mengelakkan pertukaran titik pengikatan.

Berdasarkan substrat pelelas (kertas, kain, plastik) dan penggunaan (mesin, unsur pengikatan, bahan kerja) terdapat bentuk pengikatan sabuk yang berbeza yang digunakan.

Terdapat dua jenis bentuk pengikatan sabuk yang pelbagai:

a) pengikatan bertindih, di mana kedua-dua hujung menyerong dan akhirnya diletakkan di atas satu sama lain dan ditekan, dan

b) pengikatan temu, di mana kedua-dua hujung diletakkan dan disambungkan sama ada di bahagian depan atau di bahagian belakang sabuk dengan (selalunya diperbuat daripada fabrik tambahan) kerajang nipis.

Dalam kedua-dua bentuk pengikatan, terdapat sekali lagi spesifikasi yang berbeza yang membolehkan penyesuaian optimum sabuk pada tugasan lelasan tertentu. Dengan sabuk lelasan Klingspor, bentuk pengikatan sabuk berikut digunakan:

Sambungan bertindih

F1 pengikatan bertindih standard

F2 pengikatan bertindih dengan titik serat yang dilelas

F5 pengikatan bertindih tanpa resin dan serat lelasan dalam bahagian bertindih

Sambungan temu

F3G pengikatan zig zag dengan kerajang belakang

F4G potongan lurus serong ke arah proses sabuk dengan kerajang belakang

F6G Sambungan temu dengan kerajang yang dipasang pada sisi serat; serat dan resin dalam kawasan penguncian dikeluarkan sebelum ini

F7G adang aci dengan kerajang belakang

 

Sambungan sabuk untuk Sabuk tenun

F3W Pengikatan khas untuk sabuk berus pelelas. Penutup kejutan beraloi kerajang dengan pelekatan tambahan

F4W Dipotong condong, penutup kejutan digamkan dengan kerajang yang diperkuat dan pelekatan. Pengikatan khas untuk sabuk pengisi tenun pelelas, jenis produk NBF 800

Dalam bidang sabuk pelelas, bentuk pengikatan sabuk memainkan peranan penting. Sabuk dalam ukuran standard dan sabuk, yang boleh dipesan terus dari gudang, dibekalkan oleh Klingspor sebagai standard terbaik untuk jenis sabuk bentuk pengikatan sabuk yang sesuai ini. Sekiranya diperlukan, sabuk Klingspor juga boleh dikeluarkan dan dihantar atas permintaan pelanggan, dan juga dengan pengikatan sabuk lain yang lebih sesuai untuk keadaan penggunaan khas.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan