Kepadatan Serakan

Istilah serakan atau jenis serakan atau kepadatan serakan merujuk kepada kepadatan pelelas pada substrat, di mana serat lelasan digunakan pada substrat. Terdapat 3 jenis serakan:

Serakan kepadatan: substrat hampir ditutup dengan serat lelasan. Sejumlah besar bucu serat, yang digunakan dalam penyerakan ini membolehkan penyingkiran bahan yang tinggi dan jangka hayat pelelas yang panjang. Serakan padat adalah tipikal untuk pelelas yang digunakan dalam pemprosesan logam.

Serakan separa buka: substrat disalut dengan kira-kira 70 - 80% serat lelasan. Ruang antara bucu serat membolehkan pengumpulan dan pencaharan haus lelasan. Serakan separa buka adalah tipikal untuk bahan lembut, contohnya, lelasan lakuer, plastik dan logam bukan ferus.

Serakan terbuka: substrat disalut dengan kira-kira 50 - 70% serat lelasan. Ruang cip yang lebih besar antara serat lelasan semasa penyerakan ini mengurangkan penyumbatan dan membolehkan penyingkiran cip pelelas dari bahagian lelasan. Serakan terbuka biasanya digunakan dalam pelelas untuk kayu dan bahan lain, yang akan ditambah pada pelelas dengan terlalu pantas.

keagresifan pelelas dan kehalusan permukaan yang digilap.

 

Tekan = Daya/Permukaan (p = F/A)

daya yang digunakan diagihkan pada bucu serat yang kurang dengan pelelas yang ditabur secara terbuka. Oleh sebab itu, serat menembusi lebih dalam dan penyingkiran adalah lebih tinggi. Selain itu, daya pada serat individu berkurang, serat menembusi tidak begitu dalam dan permukaan yang digilap menjadi lebih halus semasa penyerakan padat dengan banyak bucu serat yang digunakan.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan