Serakan elektrostatik

Dalam pengeluaran pelelas pada substrat (contohnya, gulung pelelas, sabuk pelelas, kepingan pelelas dll.), serat lelasan ditaburkan pada substrat dan ditetapkan dengan bahan pelekat dan lakuer. Proses serakan elektrostatik digunakan, khususnya untuk pelelas yang berkualiti tinggi.

Serat lelasan tidak meleleh dari atas ke substrat semasa proses serakan ini, tetapi ditarik ke atas oleh voltan elektrik (50 kV) dalam kawasan serakan, di mana ia menembusi pelekat yang digunakan pada substrat. Melalui pembahagian jisim dan pecutan menjajar serat lelasan dalam proses secara automatik, bahawa ia disusun secara lurus dan dengan hujung yang tebal pada substrat dan ditetapkan dalam pelekat.
Memandangkan hujung tumpul serat lelasan sentiasa melekat dalam pelekat semasa hujung yang tajam dan berbucu ditunjuk ke sisi lelasan, proses serakan ini mengeluarkan produk lelasan yang sangat agresif pada permulaannya dan dengan penyingkiran bahan yang tinggi.

Klingspor menggunakan proses serakan elektrostatik dengan semua pelelas pada substrat daripada saiz serat P30 dan lebih halus.

Produk Sesuai Untuk

Kembali ke pengetahuan lelasan