Cakera pemotongan Kronenflex

8.Maklumat pengeluar
9. Had penggunaan
10. Standard keselamatan (oSa / EN 12413)
11. Kelajuan putaran maksimum yang dibenarkan
12. Piktogram keselamatan
13. Jenis garis keluaran
14. Tanda Klingspor Kronenflex®

Kelas kualiti

Cakera pemotongan dan pelelas Kronenflex® terdapat dalam tiga kelas prestasi dengan enam kod warna untuk gambaran keseluruhan tentang penggunaan bahan yang paling penting.

Produk untuk penggunaan universal, direka untuk harga/prestasi yang sangat menarik
Produk yang dioptimumkan untuk bahagian penggunaan yang berbeza. Jangka hayat dan prestasi pemotongan yang sangat baik.
Produk berprestasi tinggi untuk penggunaan khas. Jangka hayat dan prestasi pemotongan yang tertinggi dalam bahagian penggunaan masing-masing.

 

3. Cincin logam
Sediakan maklumat mengenai ketahanan
(Tarikh luput) cakera
4. Gentian kaca
Kain kaca menyediakan substrat yang diperkuat untuk kestabilan dan meningkatkan keselamatan cakera. Lapisan kain kaca dipadankan dari segi bilangan dan kekuatannya pada jenis cakera dan penggunaan khusus. Semakin tinggi beban sisi cakera pemotongan (dalam kes pemotongan bebas tangan, contohnya, lebih besar daripada pemotongan pegun), semakin banyak, contohnya kain kaca yang lebih stabil mesti mengandungi cakera pemotongan. Dengan cakera pemotongan nipis (0.8 mm hingga 1.0 mm), kain nipis terutamanya digunakan untuk ketebalan cakera mencapai bahagian serat lelasan yang tinggi antara lapisan kain. Cakera pelelas mengandungi sekurang-kurangnya 3 lapisan kain kaca.

Sistem pengekodan warna cakera pemotongan dan pelelas Klingspor®

 
Logam universal:
Kelabu
 
Keluli tahan karat:
Biru
 
Aluminium:
Perak
 
Keluli:
Hitam
 
Tuang:
Merah
 
Batu/konkrit:
Hijau

 

Keselamatan dan penyimpanan

Perempat
V 01 Januari–Mac
V 04 April–Jun
V 07 Julai–September
V 10 Oktober–Disember

 

Ketahanan cakera pemotongan dan pelelas ditentukan oleh kandungan kelembapan. Cakera pemotongan dan pelelas, yang terdedah kepada kelembapan yang tinggi selepas pengeluaran, kehilangan jangka hayat asalnya. Apabila disimpan dengan betul, jangka hayat akan kekal berterusan selama bertahun-tahun. Cakera pemotongan dan pelelas akan terdedah kepada risiko keselamatan, apabila digunakan terus dengan air atau wap air. Pengguna bertanggungjawab untuk menggunakan produk mengikut peraturan. Ini juga terpakai pada tarikh ketahanan atas sebab undang-undang. Oleh sebab itu: Cakera pemotongan dan pelelas tidak boleh digunakan selepas tamat tarikh ketahanan!

Bekerja dengan selamat ...

... dengan penjagaan dan pengetahuan tentang bahaya

Elakkan bahaya berikut apabila menggunakan cakera pemotongan dan pelelas.

  • Hubungan dengan cakera pelelas yang berputar
  • Retakan cakera pelelas
  • Deposit pelelas dan habuk lelasan
  • Getaran
  • Bunyi bising

... dengan peralatan perlindungan diri
Gogal, sarung tangan, perlindungan telinga, dan topeng habuk mesti dipakai. Perlindungan muka, apron kulit dan kasut keselamatan diperlukan untuk penggunaan lelasan yang keras.

... dengan penutup perlindungan pada mesin
Penutup perlindungan dibekalkan dengan mesin lelasan dan tidak boleh ditukar atau ditanggalkan. Permukaan luaran mesti ditutup sepenuhnya dengan roda pelelas. Selain itu, roda pelelas hanya boleh digunakan dalam gabungan dengan penutup perlindungan yang boleh dilaraskan untuk mengimbangi haus pada cakera dan untuk menghadkan pendedahan cakera kepada minimum.

... dengan kawalan dan ujian visual pemasangan
Pastikan kelajuan pada cakera itu sepadan dengan kelajuan putaran pada cakera dengan mesin dan tidak melebihi kelajuan putaran yang dibenarkan. Periksa cakera pemotongan dan pelelas untuk kerosakan. Sekiranya terdapat kerosakan, produk ini tidak boleh digunakan. Cakera pemotongan dan pelelas kami ditandakan dengan piktogram keselamatan yang sesuai.

... dengan pengendalian yang betul
Pastikan pengendalian yang betul. Dalam kes ini, kerosakan pada lubang atau cakera yang diterima adalah selain daripada kejutan, daya atau jatuh. Pastikan regangan cakera yang selamat dan betul, dan gunakan bebibir pengepit yang sesuai. Sebelum kerja bermula, setiap cakera pelelas perlu dijalankan selama sekurang-kurangnya 30 saat pada kelajuan kerja. Patuhi peraturan keselamatan FEPA dan standard Eropah 12413.

Parameter penting untuk hasil lelasan yang optimum dengan cakera pemotongan atau pelelas adalah kelajuan persisian dan tekanan sentuhan dengan kerja yang dilakukan.

Kelajuan yang optimum

terlalu rendah
Sekiranya kelajuan putaran mesin yang digunakan adalah terlalu rendah, condongkan cakera pemotongan dan pelelas untuk “melompat”, di mana akan menyebabkan cakera haus secara tidak sekata. Khususnya dengan bahagian silang bahan nipis, contohnya, semasa pemotongan kepingan logam atau dawai, serat itu terkoyak dari pengikatan dan cakera ditutup secara tidak seimbang dengan cepat.

Optimum
Cakera pemotongan dan pelelas Klingspor adalah produk berprestasi tinggi dan telah dibangunkan untuk mencapai prestasi terbaik mereka (diukur sebagai proses ukuran pemotongan ke haus cakera) dalam bahagian kelajuan persisian maksimum yang diluluskan. Oleh sebab itu, teruskan kelajuan putaran secara berterusan semasa operasi dan pilih mesin dengan kuasa pemacu yang lebih tinggi jika perlu.

Terlalu tinggi
Nilai maksimum yang dibenarkan untuk kelajuan putaran dan kelajuan persisian dicetak pada setiap cakera pada label. Bagi kepentingan keselamatan anda sendiri, sila pastikan untuk tidak melebihi nilai ini semasa lelasan.

Tekanan hubungan yang betul

Prasyarat penting untuk hasil yang memuaskan semasa lelasan pemotongan adalah dos tekanan sentuhan yang betul. Kesilapan yang kerap berlaku adalah pengurangan tekanan sentuhan dan memanjangkan masa pemotongan untuk melindungi cakera. Jika perkara ini diamalkan, pemanasan lampau akan berlaku pada bahan (pewarnaan biru); cakera pemotongan berhenti dan “terbakar”. Oleh sebab itu, tekanan sentuhan perlu sentiasa dipilih tinggi sehingga masa pemotongan kekal pendek. Perkara ini berlaku terutamanya untuk bahan sensitif haba dengan bahagian silang bahan yang lebih besar.

 

Kekerasan yang betul

...dengan cakera pemotongan
Pada umumnya, semasa pemilihan cakera pemotongan yang betul, formula empirik terpakai: semakin keras bahan diproses, semakin lembut pengikatan pelelas yang digunakan. Sebabnya: Jangka hayat cakera pemotongan adalah ditentukan sama ada dengan permukaan pemotongan bahan kerja mengeras. Pemanasan yang tinggi menyebabkan cakera “bersinar” dan kehilangan keupayaan memotongnya. Dalam kes ini, kekerasan pengikatan harus dikeluarkan dan cakera yang lebih lembut harus digunakan.